Description
F-VIT B12ilość porcji: 60Suplement diety F-VIT B12 zawiera witaminę B12 (metylokobalaminę)oraz inulinęz korzenia cykorii w formie proszku. Witamina B12 została otrzymanaw drodze fermentacji. Produkt odpowiedni dla wegetarian i wegan.SKŁAD PRODUKTUPorcja dzienna 0,8 g zawiera (referencyjna wartość spożycia %):• Witamina B12- 500 μg (20 000 %),• Inulina- 800 mg.Składniki: inulina (korzeń cykorii), witamina B12(metylokobalamina).Zawartość opakowania netto: 48 g.Ilość porcji w opakowaniu: 60.SPOSÓB UŻYCIA1.Wsypać 1 porcję (1 płaska miarka) do suchego naczynia.2. Dodać 200 ml wody lub innego napojui wymieszać.Uwaga- należy zachować kolejność przygotowania, aby dokładnie rozpuścić proszek. Spożyć 1 razdziennie pomiędzy posiłkami. Przed spożyciem energicznie wstrząsnąć pojemnik.ŚRODKI OSTROŻNOŚCINie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może byćstosowany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Produkt nie może byćstosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek zeskładników. Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.DZIAŁANIEWitamina B12 wspomaga działanie układu odpornościowego oraz nerwowego. Pomaga w utrzymaniuprawidłowego metabolizmu homocysteiny i produkcji czerwonych krwinek. Przyczynia się również dozmniejszenia uczucia zmęczeniai znużenia.Witamina B12, zwana również ze względu na zawartość kobaltu, kobalaminą, jest witaminąrozpuszczalną w wodzie. Największą aktywność fizjologiczną wykazują dwie z poznanych form:metylokobalamina, która stanowi 75% całkowitej zawartości B12 w surowicy krwi i oraz 5-dezoksyadenozylokobalamina, znajdująca się głównie w hepatocytach, komórkach miąższu nerek ierytrocytach. Źródłem witaminy B12 są produkty zwierzęce, głównie mięso i jego przetwory. Aktywnawitamina B12 nie występuje w żadnych źródłach roślinnych! Mogą one zawierać jedynie jej nieaktywnebiologicznie analogi. Pewne znikome ilości aktywnej witaminy B12 znajdowane w produktach roślinnychsą wynikiem zanieczyszczenia ich mikroorganizmami lub kałem. Produkowana jest bowiem przezbakterie w procesie fermentacji, i taki właśnie sposób pozyskiwania wykorzystuje się przy produkcjisuplementów z B12. Bakterie wchodzące w skład mikroflory jelitowej człowieka również wytwarzająpewne ilości kobalaminy. Produkcja ta odbywa się jednak w jelicie grubym, natomiast wchłanianie wjelicie cienkim, dlatego proces ten jest dla nas nieistotny z punktu widzenia uzupełniania tego ważnegozwiązku. Wchłanianie witaminy B12 z dostarczanego pożywienia jest także bardzo złożonym iograniczonym procesem, zależnym od sprawnego działania układu pokarmowego, gdyż w pokarmachkobalamina jest zawsze połączona z białkiem. Przy jakichkolwiek zaburzeniach pokarmowych, a takżewraz z wiekiem absorpcja ta ulega znacznemu zmniejszeniu i przyczynia się do powstawanianiedoborów.Funkcje witaminy B12:Witamina B12 odpowiada za utrzymywanie i wzmacnianie prawidłowej przemiany materii orazwytwarzanie energii w komórkach. Wpływa na zmniejszenie uczucia zmęczenia, znużenia i utrzymaniawysokiej aktywności oraz sprawnej pracy mięśni. Wraz z witaminą B6 i kwasem foliowym bierze udziałw procesie rozkładu homocysteiny. Jej podwyższony poziom jest istotnym czynnikiem ryzyka rozwojuschorzeń związanych z miażdżycą tętnic, a zwłaszcza choroby wieńcowej i zawału mięśnia sercowego.Coraz częściej właśnie poziom homocysteiny jest uznawany za bardziej miarodajny w określaniuryzyka tych schorzeń niż poziom cholesterolu i wykorzystywany w diagnostyce. Witamina B12 jestważna dla układu nerwowego, utrzymania zdrowia psychicznego oraz sprawności umysłowej.Uczestniczy bowiem w tworzeniu neuroprzekaźników oraz otoczki mielinowej otaczającej komórkinerwowe. Jej niedobór daje na tym polu wiele możliwych, mało charakterystycznych objawów. Należądo nich m.in. niepokój, uczucie drętwienia i mrowienia, depresja, zaburzenia pamięci czy równowagi,zmiany osobowości, ale także zmiany degeneracyjne tj. choroba Alzheimera czy stwardnienie rozsiane.Wykazano, że to właśnie niski poziom kobalaminy odpowiada za rozwój szeregu schorzeń wiekupóźnego tj. demencja czy otępienie. Witamina B12 ma istotne znaczenie w produkcji ciałek krwi.Razem z kwasem foliowym uczestniczy w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek. Przyniedoborze witaminy B12 czerwone krwinki są zbyt duże i nie dojrzewają prawidłowo, co możeprowadzić do rozwinięcia się niebezpiecznej choroby zwanej niedokrwistością złośliwą, inaczej anemiąmegaloblastyczną. Oprócz powyższych funkcji witamina B12 wykorzystywana do syntezy DNA każdejkomórki organizmu, w tym wszystkich rodzajów krwinek, płytek, szpiku, przeciwciał – stąd też istotnywpływ na działanie układu immunologicznego oraz kostnego.Witamina B12:- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,- pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny,- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,- pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek,- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,- odgrywa istotną rolę w procesie podziału komórek.
Formeds
vital tonik cena, antykoncepcja hormonalna skutki uboczne, na czym polega test antygenowy, sok malinowy na przeziębienie, przepona oddychanie, pinol, multilac ulotka, bibloc tabletki, mrna szczepionka, bańki chińskie opinie, lactostad dla dorosłych, właściwości aloesu, zwyrodnienie kości, poziom cukru po jedzeniu, beautiful face, fluconazole 150mg, gemieni
yyyyy